881 776 552 (całodobowo)

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 60 g  mąki tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce,cały czas ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki, by składniki się połączyły.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ,samo dno.

Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wystudzić , przekroić na 2 blaty. Do przepisu będziemy potrzebować tylko jeden z nich.

Poncz:

  • 50 ml  cytryny
  • 20 ml wody

Mus z mango:

  • 600 g puree z  z mango* (najlepiej z puszki)
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 20 g żelatyny w proszku
  • 300 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru

W międzyczasie żelatynę w proszku zalać wodą (tylko do jej przykrycia – kilka łyżek zimnej wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Puree z mango przelać do garnuszka. Dodać sok z cytryny, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia.

Żelatynę dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.

Do ubitej kremówki dodawać puree z mango z jogurtem, w trzech turach, delikatnie mieszając.

Wymieszać, krótko, tylko do połączenia .

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, idealny byłby spód szklany , wtedy papier jest niepotrzebny).

Warto boki tortownicy wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, aby mus mnie miał kontaktu z metalem , chyba że używamy tortownicy silikonowej to wtedy ta czynność jest zbędna.

Na spód wyłożyć dolny blat biszkoptu 23 cm.

Nasączyć delikatnie ponczem. Na wierzch i po bokach biszkoptu wylać mus z mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki na glazurę z mango:

  • 130 g puree z mango*
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku

Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia (około 3 łyżek), odstawić do napęcznienia na 10 minut.

Puree z mango podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia.

Wystudzić do temperatury pokojowej. Przelać na stężony mus z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.

Tort gdy stężeje, wyjąć z lodówki i przy pomocy noża uwolnić torcik z formy.

Przełożyć na paterę. Można  dowolnie udekorować.

Przechowywać w lodówce.