881 776 552 (całodobowo)

Spód:

  • 2 opakowania herbatników czekoladowych typu ‚petitki’

Masa serowa:

  • 750 g twarogu zmielonego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 duże jajka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  •  1 opakowanie cukru wanilinowego

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia nie dłużej , aby zbytnio nie napowietrzyć ciasto, co w tym przepisie nie jest wskazane.

Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Na spodzie ułożyć herbatniki, jeden przy drugim.

Masę serową przelać na  spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut.

Wyjąć, całkowicie wystudzić.

II warstwa:

  • 3/4 słoiczka 300 g gęstych powideł śliwkowych

Sernik posmarować powidłami śliwkowymi.

Mus piernikowy:

  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 ml zimnej wody
  • 275 g mlecznej czekolady
  • 100 g deserowej czekolady
  • 825 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 6 łyżeczek dobrej przyprawy korzennej do piernika lub wykonanej własnoręcznie.

Dodatkowo :

  • pół łyżeczki zmielonego imbiru
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu

Mleczną i deserową czekoladę połamać i umieścić w miseczce.

W innej małej miseczce żelatynę w proszku zalać zimną wodą i wymieszać, odstawić do napęcznienia.

275 ml śmietany kremówki mocno podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia.

Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia.

Następnie od razu wrzucić połamane czekolady, mieszając od czasu do czasu, by czekolady się roztopiły.

Następnie dodać przyprawy korzennej , imbir i cynamon.

Wystudzić do temperatury pokojowej.

W misie miksera ubić pozostałą zimną kremówkę (550 ml).

Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać.

Następnie dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

W razie potrzeby można dodać więcej przyprawy do piernika , jeżeli stwierdzimy , że jest za mało.

Gotowy mus przełożyć na sernik i wyrównać.

Chłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wyjąć, gorącym nożem (maczanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha) pokroić w kostkę. Udekorować według uznania.

Przechowywać w lodówce.