881 776 552 (całodobowo)

Składniki:

  • 450 g przesianej mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mocnego alkoholu
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18 %)

Dodatkowo:

  • tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej)
  • cukier puder do posypania
  • ulubiony dżem

Do mąki , dodać żółtka, szczyptę soli, alkohol i śmietanę.

Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiego  ciasta.

Odłożyć na 30 minut odpoczęło (w temperaturze pokojowej).

Przykryć ręcznikiem , aby nie wyschło.

Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.

Ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd.

Rozwałkować (cieniutko), wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości .

Każdy z krążków naciąć kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka.

Krążki składać po 3, po środku mocno nacisnąć, by się skleiły.

Róże kłaść na gorący tłuszcz, najmniejszym krążkiem do spodu.

Smażyć na złoty kolor z obu stron, odsączyć z nadmiaru tłuszczu  na  papierowym ręczniku.

Po wystudzeniu  w środek nałożyć  łyżeczkę ulubionego dżemu i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-).