881 776 552 (całodobowo)

Składniki na 12 sztuk:

  • 300 g mąki tortowej
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 120 g masła, roztopionego
  • 2 duże jajka
  • 250 ml mleka
  • 150 g  cukru drobnego
  • 1 p. cukru waniliowego
  • 180 g   posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g borówki amerykańskiej

 

Do miski włożyć składniki mokre: jajka, mleko, wanilię i letnie roztopione masło.

Dodać cukier i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia się składników.

Bezpośrednio do połączonych mokrych składników przesiać składniki suche: mąkę , kakao, proszek do pieczenia.

Wymieszać  tylko do połączenia się składników

. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć 12 papilotkami .

Do każdej papilotki nałożyć ciasta do połowy wysokości, wrzucić po parę borówek i uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 170 stopni C , przez około 20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem lub ozdobić według uznania.

Smacznego :-).