881 776 552 (całodobowo)

 Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. cukru, najlepiej drobnego
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.

Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając.

Następnie dodawać po kolei żółtka, ubijając.

Mąkę i skrobię wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.

Tortownicę o średnicy 20 – 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przełożyć ciasto i piec w temperaturze 160 ºC około 20 – 25 minut (do tzw. suchego patyczka).

Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Mus jabłkowy:

  • 1 kg jabłek, najlepiej kwaskowych
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej w proszku
  • cukier – do smaku (niekoniecznie)

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, potrzeć na tarce o dużych oczkach.

Włożyć je do garnka, dodać wodę i wsypać cukier (niekoniecznie, w zależności od słodkości jabłek).

Gotować jabłka pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie.

Dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia.

Wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt, najlepiej by masa trochę zgęstniała – by nic nie wsiąkła w biszkopt.

 Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 30% , schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 1/5 szklanki zimnej wody

Żelatynę w proszku zalać wodą tylko do jej przykrycia (1/5 szklanki), odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące).

Bitą śmietanę ubić z cukrem pudrem.

Dodać żelatynę ,wlewając cieniutkim stróżkiem cały czas ubijając śmietanę.

Wyłożyć na stężały mus jabłkowy. Odłożyć do lodówki.

Wierzch można posypać wiórkami czekoladowymi lub inną posypką.

Biszkopt można wcześniej nasączyć, by nie był suchy, herbatą lub wodą z cytryną.